Zvezdina sreća u nesreći: Najbolji trener u postbarijevskoj eri na klupi umjesto Bahara

Sreća u nesreći za navijače Crvene zvezde, kada je poraz u 171. “vječitom” derbiju u pitanju (2:1), jeste činjenica da je Barak Bahar otišao.

Izraelski trener se nije dugo zadržao na klupi kluba iz Ljutice Bogdana, jedva polusezonu, mada, kakvi su rezultati bili, djeluje da je i to mnogo.

“Žuti karton” od “delija” je dobio prije nešto više od mjesec i po dana, a crveni, kada se sve sagleda, definitivno nije mogao da izbjegne.

Neuspeh u meču odigranom u Humskoj bila je samo kap koja je prelila čašu, a epilog očekivan – otkaz.

Samo što je ta vijest otišla u etar, pojavila se nova – u klub se vraća dobro poznato ime i tvorac “moderne” Zvezde, Vladan Milojević.

Tačno četiri godine su prošle otkako je Milojević napustio crveno-bijele, uprkos činjenici da je u tom momentu imao dvocifrenu prednost u odnosu na najbližeg pratioca.

To dovoljno govori koliko je on sam podigao ljestvicu u periodu od 2017. godine naovamo, kada tolika razlika nije zadovoljavala apetite, njegove, a vrlo vjerovatno i čelnika kluba.

Ipak, ako neko zna da igra kvalifikacije – i da ih prođe – onda je to upravo Milojević, koji je na klupi Zvezde imao skor 12/12 kada su u pitanju “ljetnji dvomeči” na putu ka evropskim takmičenjima.

Do dolaska Milojevića u klub, Zvezda 10 godina nije igrala Evropu, a onda čuvena pobjeda na “Marakani” nad tada respektabilnim Krasnodarom i plasman u Ligu Evrope.

Na putu do grupne faze, Zvezda je izbacila Florijanu, Irtiš, prašku Spartu i spomenuti Krasnodar.

Znala je da igra na rezultat protiv ozbiljnih imena, u vidu Arsenala, Kelna i BATE Borisova – i naposlijetku uz gol-razliku 3:2 prođe u nokaut fazu.

Moskovski CSKA se ispriječio u 1/16 finala. “Armejci” su slavili ukupnim rezultatom 1:0, a jedan od tragičara je bio Aleksandar Pešić, koji je u Moskvi promašio ogromnu šansu.

Šampionska titula te 2017/18. značila je i učešće Zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Spartaks i Suduva su lako preskočeni, sa Spartakom iz Trnave je bilo nezgodno, a onda u plej-ofu čuveni meč sa Salcburgom u gostima (2:2), remi dovoljan za plasman u elitu.

Grupa “smrti” sačekala je crveno-bijele – Liverpul, Pari Sen Žermen i Napoli, ali Milojevićeva četa se nije obrukala.

Ubjedljivi porazi od Parižana (4:1, 6:1) nisu sporni, ali trijumf u Beogradu nad Liverpulom (2:0), koji je te sezone postao prvak Evrope, spada među najveće u istoriji kluba. Nije zanemarljiv ni onaj bod osvojen protiv Napolija na “Marakani”.

Posljednju (polu)sezonu na klupi crveno-bijelih, Vladan je krenuo trijumfima nad Suduvom i Helsinkijem, a onda i velikim remijima sa Kopenhagenom, kojeg je izbacio poslije penala, odnosno sa Jang Bojsom.

Ubjedljivi porazi od minhenskog Bajerna i Totenhema, u kojima Zvezda nije postigla gol, kao da su neopravdano bacili sjenku na cjelokupan rad Milojevića u Zvezdi.

Prečesto mu se zamjeralo što je igrao tvrdo, ne pretjerano lijepo na oko. Ipak, rezultati su bili pravo mjerilo, a kada se sve sagleda, stoprocentan učinak u evropskim kvalifikacijama, dvije osvojene i još jedna “kaparisana” titula, svakako su bili pokazatelj koji kaže da niko prije ni poslije njega, ako gledamo “moderno doba”, nije radio bolji posao na klupi crveno-bijelih.

Njegov odmor nakon odlaska nije dugo trajao, pošto je već u februaru 2020. preuzeo saudijski Al Ahli, koji je vodio na posljednjih desetak mečeva u toj sezoni i završio kao treći na tabeli.

FOTO: FK Crvena zvezda

Promjenljivi rezultati u drugoj sezoni, a potom i serija od pet poraza početkom 2021. godine za posljedicu su imali prevremeni rastanak dvije strane.

U ljeto iste godine, Milojević se vratio u Evropu, u atinski AEK, međutim, tu se zadržao još kraće, tek nekoliko mjeseci.

Ispadanje iz kvalifikacija za Ligu konferencije od Veleža iz Mostara, bila su samo najava onoga što će uslijediti. Vladan je grčku prestonicu napustio poslije samo sedam utakmica.

Manje od 10 dana bilo mu je dovoljno da pronađe novi angažman, opet u Saudijskoj Arabiji. Ovoga puta Al Itifak.

Na prvih pet mečeva imao je tri pobjede, ali je onda na narednih 10 utakmica ostvario jednu jedinu, pa je i novi, treći otkaz bio neizbježan.

Oko pola godine je bio bez posla, da bi u oktobru prošle godine preuzeo kiparski APOEL, u kojem je izgurao sezonu.

Ipak, nije zadovoljio. Ispadanje u četvrtfinalu Kupa, a onda i gubitak titule u trci sa Arisom iz Limasola, značili su da će Milojević morati opet da potraži novi posao.

Taj, novi, ispostaviće se poslednji angažman, pronašao je na Kipru, gde je preuzeo Apolon iz Limasola.

Krenulo je obećavajuće, šest trijumfa na prvih sedam mečeva, ali je krajem oktobra doživio nagli pad – tek jedan osvojen bod iz pet utakmica bili su dovoljni za sporazumni raskid saradnje.

Sve to se poklopilo sa krizom u kojoj se nalazila Zvezda sa Baharom, a navijači su već tada počeli da trljaju ruke, nadajući se novoj saradnji – do koje će neizbježno i doći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

19 + one =

Scroll to top